Indah* kopen
Nieuws

Ze zijn ver na de onafhankelijkheid van Indonesië geboren en toch voelt het koloniale verleden van Nederland nog altijd dichtbij. Straks in PINDA* – de glossy met een Indisch tintje. Bestel ‘m alvast

Dit is een deel van het artikel ‘Kinderen van de Kolonie’ Ze zijn ver na de onafhankelijkheid van Indonesië geboren en toch voelt het koloniale verleden van Nederland nog altijd dichtbij. Vijf dertigers over de invloed van Indië op hun levens en werk.

in PINDA*, de glossy met een Indisch tintje die medio september 2019 verschijnt.

door Lara Nuberg fotografie Armando Ello

Raki Ap (1984) is vrijheidsstrijder. Als woordvoerder van The Free West Papua Campaign zet hij zich in voor een onafhankelijk West-Papua.

‘Ik ben een politiek vluchteling. Mijn vader was activist. Hij zette zich in, met beeldende kunst, dans en muziek, voor een zelfstandig West-Papua. In 1984 is hij opgepakt door de Indonesische regering en in gevangenschap omgekomen. Vlak daarna is mijn moeder met mij als pasgeboren baby naar Nederland gekomen. Hier in Nederland weten maar weinig mensen over de situatie in West-Papua, een gebied dat gekoloniseerd was door Nederland en dat bij Koninklijk besluit begin jaren zestig vrijheid was beloofd. Die vrijheid is echter nooit gegeven. In plaats daarvan is het gezag over West-Papua onder internationale druk in 1962 overgedragen aan de Indonesische regering.’

Lees het hele artikel in PINDA*. Bestel ‘m hier alvast.

Over PINDA*, uit het voorwoord van Ricci Scheldwacht, hoofdredacteur

Scheldwoord of geuzennaam

In de periode 1945 – 1968 kwamen er zo’n 350.000 mensen uit Indië en Indonesië naar Nederland. Naast Indische Nederlanders of Indo’s waren dat totoks – Hollanders die vaak al generaties lang in de kolonie woonden. Ook Molukkers en peranakan Chinezen, die een bestaan in Indië hadden opgebouwd maakten de overtocht. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen Nederlanders die banden hebben met Nederlands-Indië en Indonesië.……….Die enorme verscheidenheid maakt de groep voor de buitenwereld diffuus. Moeilijk te plaatsen. Of zoals in Indische kringen steeds luider wordt gemopperd: ‘Het lijkt wel of we niet bestaan.’ ………Daarom is het tijd voor PINDA*. Een gids van Indisch Nederland voor iedereen die nieuwsgierig is naar het Indische verhaal. Een verhaal waarachter een complexe wereld schuilgaat. Waar de erfenis uit het koloniale verleden nog altijd doorwerkt. ‘Pinda?! Maar dat is een scheld- woord! Racistisch en kwetsend,’ vinden sommigen. ‘Onfatsoenlijk’, zou mijn tante Doortje zeggen.
Maar wat voor de een kwetsend is, is voor de ander een koosnaampje of zelfs een geuzennaam. 
Het Indische verhaal is heel divers en kent meerdere lezingen. In deze glossy zult u verhalen aantreffen waarmee u het niet altijd eens bent. Toch staan ze in PINDA*, omdat ze laten zien wat er speelt in Indisch Nederland.

Over PINDA*

In alle geledingen van de maatschappij hebben Indische Nederlanders hun sporen nagelaten. 

Er zijn meer schrijvers, wetenschappers, politici, artiesten, toneelspelers, theatermakers, filmers, modeontwerpers en sporters van Indische komaf dan we beseffen. Wie zijn zij? Welke Indische invloeden zijn als een stille kracht door de Nederlandse samenleving gegaan en hebben die mede vormgegeven.

Pinda* magazine leidt u als een gids van Indisch Nederland, voor
iedereen die nieuwsgierig is naar het Indische verhaal. Door mensen die zelf banden hebben met voormalig Nederlands-Indië en Indonesië aan het woord te laten en hen zelf het verhaal te laten vertellen. Het verhaal van hun ouders, grootouders of overgrootouders, die ooit hun geboorteland verlieten om hier een
nieuw bestaan op te bouwen.

Bestel alvast

U kunt nu al uw exemplaar bestellen, u ontvangt het dan medio september rechtstreeks van de drukker, nog voordat PINDA* in de winkel ligt. Klik hier om te bestellen.

Ook interessant

Back to top button
×

Hallo!

Klik op de onderstaande knop om een chat te beginnen.

× Hoe kan ik je helpen?