Indah* kopen
Featured

21 September ALZHEIMER dag, Mantelzorg op z’n Indisch: Soedah, al, klaar

Vandaag is het wereldwijd Alzheimer Dag, een themadag ter bevordering van de wereldwijde
aandacht voor de ziekte van Alzheimer en dementie. Indische ouderen hebben drie keer zoveel kans op dementie dan Nederlandse ouderen. Afgelopen lente brachten we een Dementie Special uit, een van onze best verkochte nummers. Heb je ‘m gemist? Op onze website kun hier de special nog nabestellen.

In de Dementie Special komen tal van specialisten aan het woord. Zoals Magda Wallenburg van Huize Raffy: “Begrijp hun historie, hun angsten, trauma’s en emoties. Waarom verzamelt heer X wat los en vast zit in zijn rollator en komt mevrouw Y bij de lunch plots agressief uit de hoek? Magda: “Bepaalde situaties triggeren emoties, zoals angst, boosheid of wantrouwen. Dan treedt een overlevingsmechanisme in werking, waarbij mensen terug kunnen schieten in een traumatische ervaring. Angst en boosheid zijn emoties die horen bij alle periodes uit de historie. In de Bersiap-tijd en ook na aankomst in Nederland ontstond vooral veel wantrouwen.”
En zoals je van ons gewend bent: heel veel herkenbare verhalen. De man van Andrea van ’t Oostende woont sinds enkele maanden in een woonzorgcentrum. In dit nummer vertelt ze over haar ervaring: “Er is weinig bekendheid met de Indische achtergrond en cultuur van het verzorgend personeel. Wat wij bijvoorbeeld hebben moeten meemaken in voormalig Nederlands-Indië, daar heeft het personeel geen weet van. Onze oorlog wordt vergeleken met de oorlogstijd hier in Nederland en ze weten niet dat de oorlog nog jaren heeft geduurd en niet in 1945 af was gelopen, zoals hier.” Andrea maakt zich hard voor meer kennis bij de opleidingen en binnen de zorgcentra. “Hoe fantastisch zou het zijn als onze ouderen in de laatste fase van hun leven een plezierige tijd hebben met onze eigen eetgewoontes en vooral met veel muziek.
Liz Cramer verzorgde haar dementerende man: “Ik had het niet anders gekund, ondanks de uitputting die de verzorging en ondersteuning tot gevolg had, bleef het liefde door dik en dun. Doorgaan tot je er zelf bijna aan onderdoor gaat. Ik ben nog steeds blij en dankbaar dat ik het heb kunnen doen.” Niets mantelzorger; houden van, er voor elkaar zijn, van betekenis zijn voor elkaar, de onbewuste Indische kernwaarden!

Ook interessant

Back to top button
×

Hallo!

Klik op de onderstaande knop om een chat te beginnen.

× Hoe kan ik je helpen?